sippiesikkema.reismee.nl

De eerste 2 weken

Hoi iedereen!

Hier dan eindelijk weer even een update vanuit Linz, Oostenrijk. De eerste twee weken zijn echt ontzettend snel voorbijgegaan! Ik heb heel erg veel gedaan en gezien in de eerste twee weken. Ik zal proberen om 'kort' wat te vertellen over de dingen die ik gedaan heb.

In de eerste week ben ik begonnen met mijn Duitse cursus, deze cursus duurde twee weken en heb ik afgelopen vrijdag afgesloten met een klein tentamen. Ik hoop hiervan volgende week de uitslag te krijgen zodat ik hopelijk mijn eerste 2 ECTS binnen heb! In de eerste week hebben we ook onze eerste 'girls night out' gehad. Samen met Anna (uit the States) & Karen (uit Mexico) zijn we een avondje uit geweest in Linz City Centre, dit was erg geslaagd! Karen & Anna wonen in dezelfde 'dorm' (studentenflat), wat erg leuk is omdat wij bijna als enigen niet in de 'dorm' een kwartiertje verderop wonen. Ook heb ik voor het eerst een traditioneel gerecht uit Hong Kong gehad en ook uit Uruguay! De keren dat we niet bij andere exchanges gingen eten, kookten we in een keuken in onze dorm 'Wist-Heim' samen met Anna & Karen en ook met Zuzana (uit Tsjechië).

Op zaterdag (16 feb) zijn we een dag naar Schlierbach & Steyr geweest, dit was echt prachtig! We zijn onder andere in het klooster van Schlierbach geweest waar een prachtige indrukwekkende kerk was. Ook was daar een kaasmakerij en hier konden we allerlei verschillende kazen proeven. Daarna zijn we naar Steyr geweest en daar kregen we een rondleiding door de oude stad, dit was enorm koud maar ook heel erg mooi. Ik zal proberen om een paar foto's te plaatsen van deze twee stadjes. Op zondag heb ik samen met Karen voor het eerst een wasje gedraaid en niks is verkleurd en/of gekrompen!

Tongue Out
Daarna zijn we even de stad in geweest en hebben daar pizza gegeten.

De tweede week begon met een Carnival Party op maandag avond, dit was erg geslaagd. Het was erg leuk om iedereen verkleed te zien, er waren ontzettend originele kostuums! Op dinsdag had ik gelukkig de hele dag vrij en kon ik lekker uitslapen, 's middags ben ik even met Karen naar de stad geweest om mijn 'kostuum' terug te brengen en om wat te shoppen. En 's avonds heb ik gelukkig nog even een kwartiertje met de jarige Rienk kunnen skypen! Op woensdag heb ik geluncht met Karen en Anna in Menza (een studentenrestaurant) en daarna zijn we naar de bibliotheek gegaan om te leren voor ons Duits tentamen. S'avonds zijn we naar de andere 'dorm' geweest om daar het Chinese nieuwjaar te vieren, dit werd onder andere gedaan met onzettend lekker eten! Op donderdag hebben we voor het eerst in een andere 'Menza' gegeten, deze zit op slechts 100 meter afstand van waar wij wonen, het eten was ontzettend lekker. Daarna zijn we weer naar de bibliotheek gegaan om ons voor te bereiden op het tentamen van de volgende dag.. 'S avonds hebben we weer gezamenlijk gegeten in een keuken in Wist-Heim. Op vrijdag had ik mijn tentamen, zoals ik al zei ging deze redelijk goed. 'S avonds hebben we weer gezellig gezamenlijk gegeten (aardappeltjes met spinazie, jaja).

Gister zijn we naar Mauthausen geweest, Mauthausen is een concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog.In Mauthausen zijn gedurende de oorlog ongeveer 200.000 gevangenen gedetineerd geweest, onder andere vanwege hun politieke, religieuze opvattingen of instelling, vanwege hun seksuele geaardheid etc. Meer dan 95.000 mensen werden in Mauthausen vermoord. We kregen een rondleiding van ruim 2 uur en dit was ontzettend indrukwekkend. 'S middags zijn we terug naar Wist-Heim gegaan om weer wat bij te komen van deze 'beladen' maar toch ook zeer interessante en indrukwekkende trip. 'S avonds hebben we wat gegeten met wat Oostenrijkse studenten in een typisch Oostenrijks restaurant en daarna zijn we weer redelijk snel terug gegaan omdat we natuurlijk helemaal niet in een feeststemming waren.

Vandaag ga ik weer een wasje draaien samen met de anderen en daarna even de stad in & vanavond hoop ik even te kunnen skypen met mijn familie & Rienk.

Kiss
Zoals jullie waarschijnlijk wel kunnen zien/lezen vermaak ik me hier prima. Ik heb nog één 'relaxweek' voor de boeg en dan beginnen toch echt de colleges. Op 2 maart begint het semester officieel en dan kan het studeren maar beginnen! Volgende week hoor ik precies voor welke vakken ik ben toegelaten en welke niet, dit gaat namelijk door middel van een loting. Ook dan weet ik pas mijn rooster. Het systeem is hier wel wat strenger dan in Nederland denk ik, je moet bij de meeste vakken 100% aanwezig zijn en ik heb gehoord dat ze veel huiswerk etc. opgeven. Dus ik ga nog even lekker genieten van een 'pretweekje' en daarna vol aan de bak om met zoveel mogelijk ECTS terug naar Friesland te gaan in juli!

Last but not least wil ik iedereen bedanken voor alle lieve en mooie kaartjes! Mijn reusachtige prikbord is nu al goed gevuld! Echt onzettend lief! Mijn adres is: JW Klein Straße 70 - Room 1114 - 4040 Linz - Oostenrijk (voor degenen die dit nog niet hadden).

Ik zal proberen om wat foto's te plaatsen op mijn blog en ook op facebook zodat jullie allemaal ook een beetje mee kunnen genieten van het prachtige Oostenrijk!

Veel liefs,

Sippie

Aaltsje

Leuk, komst oer 18 wieken olwer thus, gjit olwer snel!

janny

wer een mooi verhaal,pake en beppe foenen ut ek mooi ha ut ek even lesen gr. mem

martha

Wer in prachtig verhaal we foenen it (ome catrinus) en ik.
Leafs fan ús

Gerard, Hindrik en Aaltsje